PAST JOUW WERK BIJ JOU?

 

 

EEN LEUKE BAAN

Ik was 42 jaar toen ik de overstap maakte naar een andere werkgever. Op dat moment had ik ruim 19 jaar voor ABN AMRO gewerkt. Bijna 20 jaar voor dezelfde werkgever, ongeveer de helft van mijn werkzame leven! Ik vind me dat nog steeds moeilijk voor te stellen.

Had ik het dan niet naar mijn zin bij de bank? Ach, dat viel eigenlijk best mee. Ik had een leuke en interessante rol. Veel vrijheid en eigen verantwoordelijkheid, interessante klanten en ik was de enige in Europa die dit werk deed. Klinkt leuk toch?

ORGANISATIEVERANDERING

Ik was dus eigenlijk best tevreden met mijn werk totdat mijn team werd overgeplaatst naar een andere business unit als gevolg van een organisatieverandering. Daardoor raakte ik het contact met product- en businessmanagement kwijt, voor mij hele waardevolle sparringspartners waar ik veel ideeën en inzichten mee kon delen en waar er ook echt naar me werd geluisterd.

Mijn nieuwe directe leidinggevende had echter geen benul van wat ik deed en ik werd in mijn beleving niet voldoende gewaardeerd. Voor mijn visie was geen ruimte meer, ik voelde me steeds meer alleen staan, werd kritisch en misschien soms zelfs cynisch. Verre van ideaal dus.

IETS NIEUWS

Het verlangen om meer van mezelf te laten zien in het werk heb ik altijd al gevoeld. Daar heeft de schoen altijd wel een beetje gekneld. Maar omdat er binnen ABN AMRO steeds nieuwe rollen en uitdagingen op mijn pad kwamen, waarvoor ik altijd werd gevraagd, werd in die behoefte steeds in een bepaalde mate voorzien. Deze veranderingen hielden me lange tijd zoet. Achteraf denk ik wel eens: te lang. En ontslag door een reorganisatie was me ook niet gegeven.

Toen een volgende stap in mijn loopbaan, waar ik ditmaal zelf voor had gekozen, op het laatste moment aan mijn neus voorbij ging besloot ik dat het tijd was om te vertrekken. Het was tijd voor iets nieuws. Hiervoor moest ik oude schepen achter me verbranden, mijn specialistische kennis was opeens niets meer waard. Dat was wel even slikken.

OVERSTAP

Met de overstap naar Logica ging er een wereld voor me open, heel wat anders dan het beschermde wereldje van de bank. Dat ik het uiteindelijk maar 5 jaar heb volgehouden kwam omdat ik me moeilijk kon losweken van het stempel ‘specialist betalingsverkeer’. Dat was ik namelijk helemaal niet en ik wilde het ook niet zijn. Maar ja, je komt bij de bank vandaan en er was commercieel behoefte aan deze rol. 
Wat ook bij heeft gedragen aan het vertrek is dat ik een hele andere visie op consulting had dan het management en het lukte me niet de koers en strategie te beïnvloeden.

In 2012 ben ik na ontslag genomen te hebben voor mezelf begonnen en via nog wat omwegen uiteindelijk gaan doen waar ik al een tijd naar verlangde en dat is ‘mens en organisatie in beweging krijgen’ met professionele en business-coaching. En dat wil ik heel graag blijven doen tot ‘als ik later oud ben’.

TERUGKIJKEND

Voor mij is de rode draad in mijn loopbaan lange tijd geweest dat ik werk deed wat paste bij de kwaliteiten die me door anderen werden toegedicht. En als je dingen vaak doet dan word je er uiteindelijk wel vaardig in. Dat is op zich niet zo erg als het maar niet te lang duurt. Werk doen wat niet past maakt niet gelukkig en kost op termijn altijd veel energie. 

WENS

Volgens mij is mijn verhaal niet uniek en zullen velen van jullie zich hierin herkennen. Wat ik iedereen toewens is werk te kunnen doen wat past bij jouw kwaliteiten, vaardigheden en levensfase. Sta jezelf toe dat je een leven lang mag leren en wees alert op wat je goed kunt maar vooral ook waar je energie van krijgt.

En als je de kans krijgt, loop eens mee met iemand uit je kennissenkring of netwerk. Je zult verbaasd zijn over de inzichten die je hiermee krijgt.

Voor iedereen een mooie loopbaan toegewenst! 

VRAGEN

Wat is jouw intrinsieke motivatie, welke vaardigheden wil je ontplooien en wat zijn jouw kernkwaliteiten?

Heb je hier vragen over, wil je ontdekken wat jouw vaardigheden en kwaliteiten zijn en weten welk werk past bij jouw levensfase? Wil je nieuwe werkervaringen opdoen zonder gelijk iets op te hoeven geven?
We helpen je graag. Meer informatie via info@proefkracht.nl, 0649287673 (Mark) of 0613238429 (Bianca).